Windows Server 2012 Yönetici Şifresini Sıfırlama – Windows Server 2012 Administrator Password Reset

Merhaba;

İşimize çok yarayan bir yazıyla karşınızdayım. Yazılarımı başımdan geçmiş olaylardan seçiyorum. Bu nedenle hepsinde bir yaşanmışlık var. Bu uygulamayı  geçen hafta data center bir müşterinin sunucusunda gerçekleştirdim.

Müdahale gerçek bir cihazın üzerinde ve kısıtlıtlı bir zamanda yapmış olduğum için resimleri internetten topladım.

Hadi başlayalım.

Bilgisayarımızı açtığımızda ekranın sol alt tarafındaki işaretli yere tıkladığınızda Erişilebilirlik Seçenekleri (Utility Manager) açılır. Erişilebilirlik seçeneklerini Windows tuşu + u tuşuna basarak da açabiliriz. Arka planda bu programın exe’si utilman.exe olarak çalışır. Erişilebilirlik seçeneklerini kısaca ekran klavyesi, büyüteç gibi özelliklerin olduğu program olarak düşünebiliriz. Öyle bir yöntem uygulayacağız ki bu butona tıkladığımızda erişilebilirlik seçenekleri değil de cmd ekranı açılacak. Bunu gerçekleştirebilmemiz için Utilman.exe yerine cmd.exe‘nin çalışması gerekir.

Yapmamız gereken ilk şey sunucuyu DVD den veya benim gibi bootable bir usb den açmak. Booting sürecini geçtikten sonra karşımıza Klavye ve Dil ayarlarını yaptığımıza pencere gelecektir. Seçimleri yapıyoruz ve  Next diyerek diğer pencereye geçiyoruz.

Burada yapmamız gereken “Repair your computer” seçmek. Hadi seçelim,  sonra ise “Choose Option” penceresinde “Troubleshot ” seçeneğini seçiyoruz. Sonrasında “Advanced options” penceresi gelecek burada “Command Prompt” seçiyoruz.

svr2                                         svr3

Evet olmak istediğimiz ekrana gelebildik.

svr4

 

 

 

 

 

İlk yapmamız gereken işletim sisteminin kurulu olduğu partition geçmek. Burada bir iki deneme yapmak zorunda kalabilirsiniz. Burada yapmanız gereken “C:” veya “D:” denemek. Windows\System32  klasöründe “move utilman.exe utilman.exe.bak” komutunu veya”ren utilman.exe utilman.exe.bak” komutuyla utilman.exe ismini değiştiriyoruz, sonrasında “copy cmd.exe utilman.exe” komutuyla cmd.exe yi utilman.exe yerine koymuş oluyoruz. Durumumuz aşağıdaki gibi olmalı. Eğer öyleyse 1 dosyanın kopyalandığını yazan bir mesaj gelecektir.

svr5
svr6

Bu işlemlerden sonra sunucuyu restart yapıp, normal şekilde açıyoruz. (yani dvd veya usb den değil). Karşımıza isim ve şifre ekranı geldi.

Kırmızı çerçeve içerisine alınmış olan simgeye tıklayalım ve komut satırı ekranına geçelim.

svr7

Artık asıl işi yapacağız kısım  komut ekranında ” net user” komutunu çalıştıralım ve bir görelim hangi kullanıcılar var. Bizim işimiz “administrator” kullanıcısıyla olduğu için,  komutu  bu sefer “net user administrator 12345678” olacak şekilde çalıştırıyoruz. Bu diyor ki administrator kullanıcısının şifresini 12345678 yap.

İstersek var olan kullanıcının şifresini değiştirmek yerine yeni kullanıcı da tanımlayabiliriz. Net user yenikullanıcıadı sifre /add komutunu çalıştırdığımızda yeni bir kullanıcı oluşturmuş oluruz.

Eklemiş olduğumuz kullanıcı standart user olarak tanımlanır. Kullanıcımızı local admin yapmak için aşağıdaki komutları çalıştırmamız gerekmektedir. ( net localgroup administrators kullanıcıadı /add )

svr8

Bu komutu çalıştırdığımızda ” The Command Completed Succefully” mesajını görüyoruz, bakalım işe yarayacak mı? Hemen buradan “Exit ” diyerek çıkıyoruz.

Normal login ekranına döndük, artık vermiş olduğumuz yeni şifreyle administrator hesabına login olabiliriz.

Olabildik mi????

Geçmiş olsun….:) Reboot Edin….

 

Not: Bunu Server 2008 sunucuda da deneyebilirsiniz. utilman.exe eski haline çevirmek istersiniz. Sunucuyu DVD/USB deb açıp ilk müdahale yaptığımız işlemi tersine çeviyorsunuz.

Yorum bırakın